Het is weer herfst, het jaargetijde van de regen en wind. Maar ook van de meest prachtige kleuren in de natuur. Leg ze vast op de gevoelige plaat en maak daarmee het mooiste fotoboek van het hele jaar!

Als het na de zomer koeler wordt en de natuurlijk zich opmaakt voor de winter, veranderen veel planten en bomen spectaculair van uiterlijk. Deze omslag wordt veroorzaakt door het afnemen van de groene kleurstof in de bladeren en het daardoor zichtbaar worden van andere pigmenten; het groen zal langzaam uit het blad verdwijnen en plaatsmaken voor geel, oranje, rood en bruin. Vooral in een omgeving met veel bladverliezende bomen leidt dit vaak tot een prachtig schouwspel. Tijd om met je fototoestel op pad te gaan en deze herfstpracht vast te leggen. Maar waar moet je op letten?

Bewolkt of met zon?

Het beste moment om de herfst vast te leggen? Eigenlijk maakt het niet zo veel uit. Fotografeer je op een zonnig moment dan zal het contrast misschien iets groter zijn, maar voor de kleuren maakt het niet al te veel uit. Een tip is nog wel om met tegenlicht te werken. In veel andere tijden van het jaar werkt dit niet goed, maar in de herfst zal het juist leiden tot fellere kleuren, zeker als je bijvoorbeeld bladeren van dichtbij schiet.

Statief mee

De herfst is niet het meest lichte jaargetijde en zeker in een bos kan het behoorlijk donker zijn waardoor je gebruik zult moeten maken van langere sluitertijden. Het wordt dan echter lastig om uit de hand nog scherp te fotograferen. Een statief brengt in dat geval uitkomst en je kunt dan perfect plaatjes schieten zonder het verhogen van de ISO-waarde, wat anders zou leiden tot meer ruis in de foto’s.

Witbalans

Meestal kun je prima uit de voeten met de automatische witbalans op je camera. Maar de warme kleuren in het najaar leiden dan vaak tot erg blauwgekleurde en koele foto’s. Beter is het dan te kiezen voor standaard instellingen als ‘Bewolkt’ of ‘Flitslicht’ waardoor de warme kleuren veel beter zullen worden vastgelegd. Let er wel op dat er in dat geval geen blauwe lucht op de foto komt, want die zal ook verkleuren en er heel onnatuurlijk uitzien.

Nabewerking

Ook al doe je ter plekke in de natuur alles goed, een foto uiteindelijk nog even nabewerken kan wonderen doen. Probeer in een fotobewerkingsprogramma maar eens een klein beetje contrast toe te voegen en de verzadiging (saturation) wat te verhogen. De kleuren zullen dan meer in het oog springen. Maar pas wel op dat je niet doorschiet en de foto erg onnatuurlijk maakt.

Praktisch

Tenslotte nog een heel praktische tip: neem een vuilniszak of plastic tas mee als je in de herfst op pad gaat. Zeker in de vroege ochtend kan het heel vochtig zijn in het bos en als je dan knielend een close-up wilt maken van de dauwdruppels op het gras, bladeren of paddenstoelen, kun je je broek schoon en droog houden. En oh ja: als er een keer geen dauw is, help dan de natuur een handje met een plantenspuit. Je foto’s zullen er geweldig van opfrissen!