Slechte voorbereiding
Een goede voorbereiding is het halve werk. Dit geldt ook zo met fotografie. Zorg daarom dat voorwaarden om goed te kunnen fotograferen van tevoren goed zijn ingevuld. Zorg dat de batterij van jouw camera is opgeladen, dat de lens goed staat, dat de instelllingen op jouw camera goed staan. Denk ook goed na wat je wilt gaan fotograferen. Is dit een object van dichtbij of juist een diep landschap? Stel je camera hierop in.
Weinig scherpte
Stel, je hebt allemaal foto’s gemaakt en later blijken alle afdrukken onscherp te zijn. Daar moet je toch niet aan denken! Die wil je natuurlijk niet in jouw fotoalbum! Het komt vaak voor dat een foto er op een kleine weergave goed uitziet, maar uiteindelijk toch onscherp blijkt te zijn. Dit kan verschillende oorzaken hebben.
In veel gevallen is de sluitertijd te langzaam zodat er een bewegingsonscherpte ontstaat. Let op: hoe langzamer de sluitertijd, hoe groter de kans is op onscherpe foto’s. Minder goede lichtomstandigheden kunnen ook leiden tot onscherpe foto’s. Een goede manier om dit te voorkomen is het gebruik van een hulpmiddel, namelijk een statief en een afstandbediening. Combineer deze onderdelen voor de camera. Wanneer je met jouw vinger de sluiterknop indrukt is er nog altijd kans op beweging maar met een afstandbediening sluit je dit helemaal uit.
Geen duidelijk object
Fotografeer zo simpel mogelijk. Probeer in jouw foto de nadruk te blijven leggen op het uiteindelijke voorwerp of object dat je wilt fotograferen. Te veel elementen in één foto concurreren met jouw eigenlijke voorwerp. Een simpele manier om veel voorwerpen uit de foto weg te laten is door de compositie van dichtbij te nemen. Dit kan door het gebruik van een zoomlens of door gewoon enkele stappen naar voren te zetten. Probeer daarnaast bij het nemen van de foto eens een ander standpunt in te nemen. Meer vanuit de hoogte of juist laagte. Dit kan jouw foto nog veel interessanter maken.
Meer interessante artikelen
30 oktober 2024
2 oktober 2024
30 oktober 2024
2 oktober 2024