De iPhone van Apple is één van de populairste smartphones ter wereld. Als we bellen en het gebruik van Whatsapp en social media apps even buiten beschouwing laten, wordt deze slimme telefoon waarschijnlijk het vaakst gebruikt voor fotograferen. En als je de mogelijkheden goed benut, is hij daarvoor ook uitermate geschikt!
Vooral de nieuwste modellen van Apple beschikken over een uiterst geavanceerde camera of beter gezegd camera’s. Zo zijn de huidige topmodellen voorzien van 12‑MP groothoek- én telelenscamera om met behoud van kwaliteit in te zoomen voor het prachtig vereeuwigen van mooie momenten. En wil je een keer niet alles om je heen vastleggen in foto’s voor bijvoorbeeld een fraai fotoalbum, dan zijn de iPhones natuurlijk ook zeer geschikt voor prachtige 4K video-opnames.
Maar ook al zijn de mogelijkheden enorm – of misschien wel juist daarom -, als je niet weet wat je doet, kan dat tot flinke teleurstellingen leiden. Hieronder bespreken we daarom een aantal zaken die de kans op succes flink kunnen vergroten. Doe er je voordeel mee!
Welke app?
In de App Store vind je vele apps van derden, maar het meest gebruikt is zeker toch de fotografie-app van Apple zelf die standaard op iedere iPhone geïnstalleerd staat. En al hebben de alternatieve apps als Camera+ en ProCamera soms fraaie extra mogelijkheden, de Apple-app zal voor de meesten van ons al ruim voldoende zijn.
Het maken van een foto met je iPhone is in basis bijzonder eenvoudig: je opent de app en kiest het soort foto dat je wilt maken (normaal, vierkant, panorama of portret). Neem vervolgens het onderwerp in beeld en een klik op de witte camera-knop doet de rest. Je kunt daarbij overigens ook (bijvoorbeeld voor selfies) gebruik maken van één van de volumeknoppen aan de zijkant van het apparaat.
Zoomen, scherpstellen en belichting
Inzoomen op een bepaald gedeelte van het beeld doe je eenvoudig met het zogenoemde pinch & zoom; hierbij zet je twee vingers op het scherm en spreidt je deze tot het gewenste zoom is bereikt. Voor uitzoomen breng je je vingers weer bij elkaar. Bij de nieuwste modellen met dubbele camera heb je tevens de beschikking over een knopje onderaan het scherm waarmee je snel kunt switchen tussen 1 keer en 2 keer optische zoom. Meer inzoomen (tot 10 keer) is softwarematig (digitaal) en dus van iets mindere kwaliteit.
Ook scherpstellen met de iPhone-camera is heel simpel. In basis gebeurt alles vanzelf op basis van een automatische analyse van het onderwerp. Wil je echter een ander deel van de foto scherp hebben, dan kun je dit aangeven door simpelweg te klikken op het gewenste gedeelte van het beeld. En het aanpassen van de belichting is eigenlijk net zo eenvoudig. Klik op het aan te passen deel van de foto en verschuif het zonnetje omhoog of omlaag voor meer of minder licht.
Portretmodus
Heel fraai in de versie van de app op de nieuwste modellen is de portretmodus voor portretfoto’s met een naar wens in te stellen diepte-effect. Hiervoor worden zowel de groothoeklens als de telefoto-lens tegelijk gebruikt waardoor de voorgrond en de achtergrond van elkaar kunnen worden losgekoppeld. Zo kunnen een persoon of voorwerp op de voorgrond scherp worden weergegeven, terwijl de achtergrond in meer of mindere mate wordt vervaagd.
(smart) HDR
Een functie die zeker niet onbeschreven mag blijven is de HDR (Hoog Dynamisch Bereik)-functie op de iPhone. Hierbij maakt de camera meerdere foto’s van je onderwerp met steeds een verschillende belichting. Door deze foto’s vervolgens met elkaar te combineren, krijg je een veel betere foto waarop ook donkere delen goed zichtbaar zijn. En gebeurt dit bij normale HDR op basis van drie foto’s, de nieuwste iPhone-modellen beschikken over Smart HDR voor een nog betere foto. De Smart-versie combineert namelijk op intelligente manier zelfs negen foto’s met verschillende belichting tot één perfect plaatje. En dat allemaal volledig automatisch zonder dat je er iets voor hoeft te doen. Klikken en klaar!
Al met al zal duidelijk zijn dat er met een iPhone op het gebied van fotografie niet zo heel veel te wensen overblijft. Dus ga helemaal los deze zomer en leg je vakantie vast met vele fraaie foto’s.
Nog een laatste tip: kies altijd bewust voor een foto in portrait (staand) of landscape (liggend) en wissel dit regelmatig af. Daar kun je dan later in je eigen fotoboek mooi mee variëren voor een speelser en fraaier eindresultaat.
Meer interessante artikelen
30 oktober 2024
2 oktober 2024
30 oktober 2024
2 oktober 2024