Ze zijn zo ontzettend schattig, die kleine hummeltjes. Heb je zelf een kleintje, of heb je lieve neefjes en nichtjes, dan wil je ze natuurlijk maar al te graag fotograferen. Er is echter een nadeel: kleine kindjes zitten geen moment stil. Hoe krijg je ze dan toch scherp op de foto? Met deze tips gaat het je lukken.
Fotografeer op ooghoogte
Zelf ben je zeker twee keer zo groot als een kind. Als je vanaf jouw positie, dus van bovenaf foto’s maakt van een kind, is dat geen gezicht. Het schept een afstand en is esthetisch niet aantrekkelijk, omdat je vooral de haren fotografeert. Zorg daarom dat je op ooghoogte bent van het kind. Dan heb je dat schattige snuitje mooi in beeld en fotografeer je de wereld van het kind. Je kunt bovendien beter contact maken als je op ooghoogte bent.
Fotografeer dichtbij
Misschien is het verleidelijk om op een afstandje te blijven, om een spelend kind niet te storen. Daar zit natuurlijk wat in. Je wilt echter geen vergrootglas nodig hebben om het kind op de foto terug te vinden, en al helemaal niet in een mooi fotoalbum. Wil je toch graag enige afstand bewaren, gebruik dan een telelens. Zo krijg je de spelende koter toch lekker groot in beeld, zonder dat je in de weg loopt met je camera.
Zorg voor een snelle sluitertijd
Het is net alsof kinderen het aanvoelen. Ze bewegen altijd precies op het moment dat je afdrukt. Ja hoor: foto onscherp. Tegen ze gaan gillen dat ze stil moeten blijven zitten is niet bevorderlijk voor de sfeer en de gezelligheid. Dat kun je dus beter niet doen, tenzij je graag huilende kinderen fotografeert. Wat wél slim is, is het aanpassen van je sluitertijd. Hoe sneller je sluitertijd, hoe beter. Je kunt dit doen door te kiezen voor de sluitertijdvoorkeuze op je camera. Daarbij bepaal jij de gewenste sluitertijd en berekent de camera de overige instellingen. Een andere optie is je camera volledig handmatig instellen. Dan bepaal jij niet alleen de sluitertijd, maar ook de iso en het diafragma.
Vergroot je diafragma
Om met je snelle sluitertijd toch een lichte foto te krijgen, kun je naast het verhogen van de iso ook je diafragma vergroten. Hoe groter het diafragma, hoe meer licht er op de sensor valt. De scherptediepte wordt kleiner. Dat wil zeggen dat de achtergrond meer vervaagt. Hierbij is f/22 een klein diafragma, met veel scherp en weinig licht, en f/1.4 een groot diafragma met veel achtergrond-onscherpte en veel licht. Fotografeer je handmatig, dan is het de kunst om altijd een goede balans te vinden tussen je sluitertijd, iso en diafragma.
Fotografeer je suf
Kinderen zijn niet alleen snel, ze zijn ook heel onvoorspelbaar. Je weet nooit wat ze gaan doen en wanneer. Maak daarom lekker veel foto’s; dan weet je zeker dat je die ene onverwachte actie op beeld hebt en dat er een paar goede exemplaren tussen zitten.
Meer interessante artikelen
30 oktober 2024
2 oktober 2024
30 oktober 2024
2 oktober 2024