Leuk, het maken van een foto, maar waar begin je eigenlijk? Ten eerste is het heel belangrijk om te bepalen vanuit welke hoek je een foto neemt. Maak je een foto van beneden, dan spreken we van een kikkerperspectief. Fotografeer je vanaf boven, dan heb je te maken met een vogelperspectief. Maar daartussenin ligt ook nog een optie: het maken van een foto op ooghoogte. Als je beelden op ooghoogte van je onderwerp maakt, creëer je een goede detailfoto van hetgeen dat je fotografeert. Klinkt misschien makkelijker gezegd dan gedaan, maar na het lezen van dit artikel zou het moeten lukken en zullen je fotoboeken er nog beter uitzien!
Op niveau
Fotograferen op ooghoogte is natuurlijk en voelt normaal aan. Wanneer je kiekt op niveau – zoals we dat ook wel noemen – geef je weer wat jij als fotograaf ziet. De realiteit dus, maar dan op een digitaal schermpje of afgedrukt op foto’s of in een fotoboek van mooie kwaliteit.
Portret
Bij portretfoto’s is het vaak wel gewenst om op niveau te werken. Zorg ervoor dat de lens altijd op gelijke hoogte als het gezicht van het model is. Zowel bij kinderen als bij volwassenen. Vooral bij kleinere mensen zal je wat vaker door je knieën moeten gaan om het gewenste resultaat te bereiken. Doe je dat niet, dan fotografeer je het kapsel van je model. En dat is in de meeste gevallen natuurlijk niet de bedoeling.
Contact
Het voordeel aan fotograferen op ooghoogte is dat je sneller en beter contact maakt met het model. Het nadeel is dat je soms details op beeld krijgt die een model liever niet ziet. Zoals een onderkin of een kapsel met flinke inhammen. Is daar sprake van, pak dan een wat lager (in geval van inhammen) of hoger (in geval van onderkin) standpunt.
Hoge gebouwen
Het is niet altijd logisch om foto’s op ooghoogte te schieten. Zo werkt het bijvoorbeeld wel goed bij een portret, maar niet bij het fotograferen van een hoog gebouw.
Je kan in zo’n geval wel een groothoeklens gebruiken, maar ook dan kan het lastig zijn om een reusachtig pand er in zijn geheel op te krijgen. Beter zou hier dus zijn om uit te gaan van het kikkerperspectief.
Dieren
Bij het fotograferen van dieren is het – net als bij kinderen – al snel onpersoonlijk wanneer je een hoog standpunt pakt. Ook hier wordt aangeraden om door de knieën te zakken zodat er oogcontact met het model komt. Toch is het ook leuk om te experimenteren met verschillende standpunten.
Fotograferen is een creatieve bezigheid en elk fotoboek is jouw eigen kunstwerk. Je kunt dus simpelweg geen fouten maken!
Meer interessante artikelen
30 oktober 2024
2 oktober 2024
30 oktober 2024
2 oktober 2024